Mi a FLOWER?

00

A FLOWER célja

A FLOWER™ egy innovatív, elsősorban a 16 és 18 év közötti fiatalok számára fejlesztett, online mikro-coaching program. Célja, hogy gyakorlati támogatást nyújtson a személyes tehetség-területek azonosításához és kibontakoztatásához. A program logikai és szakmai alapjainak a meghatározásában vezető szerepet vállalt a világhíres tudós, Csíkszentmihályi Mihály (link ide: Fejlesztők) professzor, a Flow-elmélet kidolgozója.
Érdekel, hogyan működik a FLOWER? Katt ide! (link ide: Hogyan működik?)
A FLOWER célja egy olyan pozitív pszichológia-alapú tehetséggondozás és kompetenciafejlesztés megvalósítása, amely egyszerre erősíti a fiatalok kezdeményezőképességét és a különböző generációk közötti együttműködést. Mint a program nevében is utalunk rá, hiszünk abban, hogy a Flow-állapot (link ide: Tehetség és Flow) jelentősen hozzájárul a saját erősségek felismeréséhez, és motiváló személyes célok meghatározásához.

A program főbb jellemzői a következők:

  • A virtuális és személyes tanulás szinergiája – A FLOWER alapja egy online mikro-coaching alkalmazás, amelynek segítségével a fiatalok 10 héten keresztül a személyes jövőjük megtervezéséhez kapnak támogató kérdéseket/felvetéseket. Az alkalmazás által ütemezett önmegismerési folyamatot az erre felkészített pedagógusok, felnőtt coaching támogatják.
  • Önkéntesség – A programban való részvétel önkéntes. A FLOWER az önfejlesztés lehetőségét kínálja, amelyben a felhasználó saját maga szabályozza a részvétel intenzitását.
  • Egyenlőség – A coaching program egyenrangú felek célirányos és kölcsönös tiszteletre épülő együttműködése.
  • Bevonás, közösségépítés – A program lehetőséget kínál a fiatalok számára, hogy őket tettekkel is támogató közösséget építsenek a barátok (korosztálytársak), szülők és tanárok megszólításával.
00

A program főbb jellemzői

00

Alaptézisek

A FLOWER fejlesztése során a következő alaptéziseket követtük:

  1. Ma nem egyszerű fiatalnak lenni. A tehetség felismerését és kibontakoztatását jelentősen megnehezítik a komplex és gyors társadalmi mozgások, a dinamikusan változó sikerkritériumok.
  2. Komoly kérdésekről nehéz érdemi beszélgetéseket kezdeményezni. A fiatalok online jelenléte és rutinja a személyes támogatás kialakításához és menedzseléséhez is eredményesen felhasználható.
  3. A tehetségterületek időben való felismerése nagyban segíti a felnőttkorra való sikeres felkészülést. A boldog és értékteremtő élet alapja, hogy az ember olyan dolgokkal foglalkozhasson, amelyben örömét leli.
  4. A Flow a folyamatos fejlődés és tanulás állapota. A fiatalok tehetségének kibontakoztatását Flow-támogató tanulási és munkakörnyezet nagyban támogatja.
  5. A személyes kapcsolathálók nagy hatással vannak az egyéni Flow-ra. A fiatalok tanulási környezetének minőségét jelentős mértékben határozzák meg a szülők, a tanárok és a barátok. Az ebben rejlő lehetőségek azonban sokszor nincsenek kihasználva.
  6. A támogató környezet kialakításában való részvétel a tehetség kibontakoztatásán túl a közösséget is formáló, építő erő.